Skillnader i åtal för barnsexbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader i hur sexbrott mot barn hanteras av åklagare runt om i ABC-området.

Drygt 1.200 polisanmälningar om misstänkta sexualbrott mot personer under 15 år gjordes mellan juni 2009 och maj 2010. 34 procent av dessa gick sedan vidare till åtal, uppger Ekot i Sveriges Radio.

I ABC-området, liksom i övriga Sverige, skiljer det sig mycket i andelen anmälningar som leder till åtal. I Stockholms län har Södertörns åklagarkammare högst andel med 37 procent. Lägst andel har Norrorts åklagarkammare där endast 16 procent av de anmälda brotten leder vidare till åtal.

I Uppsala län ligger andelen något högre än riksgenomsnittet – 43 procent.

”Vi kan bli mycket bättre”

Åklagarmyndigheten kräver nu att tio åklagarkammare ska redovisa åtgärder för att fler anmälningar ska leda till åtal.

-Vi kan bli mycket bättre och vi arbetar frenetiskt på det, säger vice överåklagare Mikael Björk på åklagarmyndighetens utvecklingscentrum till radion.

Där har man även inlett ett projekt som syftar till att i hela landet höja kvalitén på brottsutredningar som gäller sexualbrott mot barn. Bakgrunden är en rapport som visat att barn som brottsoffer missgynnas i jämförelse med vuxna.

Högst andel i hela landet har åklagarkammaren i Eskilstuna med 79 procent. Lägst i landet har åklagarkammarna i Luleå och

Karlskrona med 5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.