Uppgifter: Skjutne mannen på Lidingö jobbade med avhoppare

Uppdaterad
Publicerad

Den man som sköts ihjäl på Lidingö på måndagsmorgonen har kopplingar till ett av de gäng som nu ligger i en blodig konflikt i Stockholm. Han jobbade på ett behandlingshem för att hjälpa andra kriminella, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Flera källor bekräftar för SVT Nyheter att dödsoffret i den senaste skjutningen är en 29-årig man med ett tungt kriminellt förflutet. Han har haft nära kopplingar till gängkriminalitet i Järvaområdet.  

Senast 2015 dömdes han till fängelse i tre och ett halvt år för ett väpnat rån mot en pantbank. Rånet genomfördes tillsammans med flera andra varav en av dem mördades i dubbelmordet i Köpenhamn, där en uppmärksammad rättegång just nu pågår mot fem åtalade som kopplas till en rivaliserande gruppering. 

Hade skyddade personuppgifter

Den mördade ska enligt vissa uppgifter ha lämnat sitt kriminella förflutna och hade fått skyddade personuppgifter. Samtidigt finns motstridiga uppgifter om att han fortfarande hade kopplingar till den kriminella miljö. Han ska enligt, av varandra oberoende källor, ha jobbat på ett behandlingshem på Lidingö. När han sköts satt han i en bil tillhörande behandlingshemmet.

– Jag kan bekräfta att vi har haft en incident. Men jag kan inte uttala mig mer än så utan får hänvisa till den pågående polisutredningen, säger en ur ledningen på behandlingshemmet, vars företagsbil den skjutne körde vid tillfället. 

Blodig pågående konflikt i Stockholm 

Sedan juli har tre andra unga män i 20-årsåldern skjutits ihjäl i Järvaområdet i vad som enligt källor till SVT Nyheter beskrivs som en upprensning och maktkamp bland flera kriminella nätverk. Om det här mordet har med det att göra är inte känt i dagsläget, men det är något som utreds. 

Har du information om skjutningen eller andra uppgifter om gängkonflikterna i Järva?  Kontakta våra reportrar nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.