Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT Design

Skjutvapenvåldet blir allt dödligare

Uppdaterad
Publicerad

Senaste statistiken över skottlossningar och skjutningar är dyster. Hittills i år är det ungefär lika många skottlossningar som senaste åren, men i Stockholmsområdet har dubbelt så många avlidit av vapenvåld jämfört med samma period förra året.

Polisens senaste statistik över skottlossningar visar att fram tills sista april i år rapporterades det in 37 skjutningar. Under samma period året innan var 32 skjutningar, men året innan 45. Det som skiljer det här året är dödligheten.

-  Det är en brutalisering. Ser man tillbaka i tiden så var det mer att man sköt för att skrämmas, men på sistone har vi sett att man skjuter mer för att döda. Skjuter mot huvudet och så vidare, det är en hemsk utveckling, säger Tobias Lövström, chef för lokalpolisområdet Globen.

Tobias Lövström har märkt av den dödliga utvecklingen i sitt lokalpolisområde. Dit tillhör Skarpnäck och där har man i år haft två mord och ett mordförsök, hör mer vad han säger i videon ovan.

Hittills i år har 13 personer avlidit i Stockholmsområdet till följd av skjutvapenvåldet, och det är dubbel så många som året innan. Samma månader, januari-april under år 2021, avled sex personer i skjutningar.

RÖTT: Någon död

ORANGE: Någon skadad

GULT: Endast skottlossning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.