Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Johan Broman om hur han och sonen Ian reagerade när de fick beskedet om att Solbacken montessori läggs ned med kort varsel. Foto: Tomas Blideman/SVT

Friskola i Åkersberga lägger ned – med några veckors varsel

Publicerad

På måndagen fick föräldrar och elever på friskolan Solbackens Montessoriskola i Åkersberga beskedet om att skolan stänger med kort varsel. Skolledningen meddelade att från och med den sista januari finns inte längre någon verksamhet.

– Vi fick information om att skolan ska läggas ned, punk slut. I praktiken innebär det att vi måste hitta en ny skola innan jullovet, säger Johan Broman, som har sin son på skolan.

Skolans ledningsgrupp meddelade med kort varsel att skolan läggs ned på grund av ”personliga skäl”. Solbackens montessoriskola är en friskola med knappt 50 elever från förskoleklass till årskurs 6 och flera föräldrar som SVT pratat med tycker att frågan är dåligt skött och saknar barnperspektiv.

– Det är under all kritik. Det här får oerhörda konsekvenser för våra barn, säger Johan Broman.

Syskon kan hamna i olika skolor

Beskedet innebär att Österåkers kommun blixtsnabbt måste hitta nya platser åt barnen – förmodligen redan till skolstart efter jullovet. Men ännu vet man inte var barnen kommer att hamna.

– Vi kan inte garantera att syskon får gå i samma skola, men vi gör så gott vi kan. Jag hoppas kunna ge ett besked om skolplacering i början av nästa vecka, säger Joakim Östling som är skolchef i Österåker kommun.

Nedläggning av friskolan ett kommunalt problem

Fastigheten som Solbackens montessoriskola ligger i ägs av av det kommunala fastighetsbolaget Armada men beslut har fattats om att sälja lokalerna till Engelska skolan genom bolaget Nystad. Solbackens montessoriskola har fått erbjudande om andra lokaler men tackat nej.

Enligt skolinspektionen går det inte att kräva att en privat aktör fortsätter att driva skolverksamheten.

– Det finns krav på att ha en stabil verksamhet, men det kan ju uppstå situationer då det inte längre är möjligt att driva verksamheten vidare.
Då är det kommunen som ansvarar för att eleverna fortsatt har en skolplacering, säger Carin Clevesjö, enhetschef på Skolinspektionen.

Hör när SVT ringer skolan för att får svar – i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Mer i ämnet