– Jag hoppas nu att alliansen på Ekerö lär sig att man inte kan genomföra beslut utan att lyssna på de som blir berörda, säger Martin de Ron, vars son går på skolan.
Alliansens planer på att i samband med en utbyggnad sälja Sanduddens skola till en privat aktör har väckt protester hos en stor majoritet av föräldrarna till eleverna. De har inte fått svar på vad som skulle hända med de barn som inte får plats eller vill gå i friskola, och de närmaste kommunala skolorna ligger 2-3 kilometer bort.
Befarar flyttkarusell
– Jag tycker inte att man ska behöva gå i 20 minuter för att komma till skolan, säger Johan de Ron som går i femman.
Han är rädd att elever som bor i Sandudden inte kommer att få plats på den nya skolan, och att det kommer leda till en flyttkarusell.
– Om vi behöver åka till en annan skola så kanske barnen där inte får plats längre, och så vidare.
Striden om skolan är en av anledningarna till att Liberalerna har dragit sig ur alliansen på Ekerö. De anser, precis som föräldrarna, att underlagen till besluten inte var tillräckliga.
“En delseger för det folkliga motståndet”
Politikerna har nu pausat ärendet för att närmare utreda vilka följder en försäljning av skolan skulle få för eleverna, innan de fattar beslut.
– Det är naturligtvis en delseger för det folkliga motståndet, men det visar hur oproffsigt det här har skötts, säger Martin de Ron.
Han tycker att den utredning som nu ska genomföras borde ha gjorts för länge sedan.
– Delar av alliansen var ju beredda att rösta igenom det här beslutet utan att ha gjort de här utredningarna. Utan att veta var man ska kunna erbjuda annan kommunal skolgång och värna närhetsprincipen. Nu gör man det, under galgen, säger Martin de Ron.
– Jo, det kan man tycka. Vi hade ett förslag där eleverna fick gå ut sitt stadium för att ta hänsyn till de barn som redan går där. Vi är måna att göra det så bra som möjligt, svarar Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande.
”Vi har inte så många privata alternativ”
Adam Reuterskiöld säger att om det till slut blir en försäljning så handlar det om att förbättra skolan för alla barn i kommunen. I dag finns det två friskolor på Ekerö, vilket är för få enligt honom, och omkring 450 barn pendlar till andra kommuner.
– Vi har inte så många privata alternativ och olika typer av skola. Vi har även ganska långa köer till de två alternativ vi har.
Men Martin de Ron saknar konkrekta fakta kring hur stort intresset för en ny friskola på Sandudden faktiskt är.
– Det är ingen som har kunnat berätta hur många barn det är som står i kö till friskolor, eller hur många av de barn som bor här som vill gå i friskola. När 350 vårdnadshavare säger nej då kan man inte köra över dem utan att veta att minst lika många andra vill det här.
Många röstade för fler friskolor
Allianspartierna är mycket starka i Sandudden. Moderaterna, som gick till val på att öka valfriheten i skolan, fick 48,8 procent av valdistriktets röster i det senaste kommunvalet. Många av de föräldrar som nu protesterar röstade alltså förmodligen för fler friskolor.
– Så kan man resonera, men det kanske är så att alla som röstar på alliansen inte vill att man säljer fungerande kommunal verksamhet till fördel för privat verksamhet. Jag vill också hävda att alliansen inte har kommunicerat inför valet att det är så här man tänker åstadkomma valfrihet i skolan, säger Martin de Ron.
Senast den 4 april ska tjänstemännens utredning vara klar. Då väntas kommunstyrelsen besluta om Sanduddens skolas framtid.