Thoren Innovation School på Gärdet i Stockholm stängs av Skolinspektionen med omedelbar verkan. Foto: Frida Sandgren/SVT

Skolinspektionen stänger gymnasieskola

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen stänger Thoren Innovation School på Gärdet i Stockholm med omedelbar verkan. Enligt Skolinspektionen är det ”långvariga och allvarliga brister” som ligger bakom beslutet.
Skolan kommer att överklaga dagens beslut.

Skolinspektionen har tidigare krävt att Thoren Innovation School åtgärdar brister i verksamheten, men enligt Skolinspektionen kvarstår samtliga brister utom en.

”Huvudmannen har under en längre tid bedrivit en verksamhet i strid med gällande lagstiftning och inte visat förmåga att åtgärda det Skolinspektionen påpekat”, skriver Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Skolinspektionen: För få undervisningstimmar och stökigt på lektionerna

Enligt Skolinspektionen får eleverna på skolan inte den garanterade undervisningstiden som eleverna har rätt till enligt skollagen. Det är också stökigt och oroligt på lektionerna, enligt Skolinspektionen.

Eleverna får heller inte den hjälp och handledning av lärarna som behövs, skriver Skolinspektionen, som även menar att skolan brister i arbetet med att ge eleverna inflytande över utbildningen.

Skolan: Vi kommer överklaga

Thorengruppen, som äger skolan, menar att bristerna har åtgärdats.

– Vi har idag tagit del av beslutet och dess motivering och vi menar att Skolinspektionens drastiska åtgärd vilar på felaktiga grunder, säger Håkan Wallengren, gymnasiechef på Thorengruppen.

Beslutet kommer nu att överklagas.

– Vi har vidtagit kraftfulla och omfattande åtgärder vilket redovisats till Skolinspektionen. Tyvärr har de valt att inte ta hänsyn till detta i sitt beslut. Nu ser vi fram emot en rättslig prövning av frågan, säger Håkan Wallengren.

Om Skolinspektionens beslut kvarstår måste skolans närmare 300 elever hitta en annan skola i höst.

När en skola tvingas stänga är elevernas hemkommuner skyldiga att erbjuda eleverna utbildning i en kommunal skola. Eleverna kan i mån av plats även välja en annan friskola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer