Två professorer har inte kommit till jobbet på KTH på sju månader. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Professorer skolkade från KTH – väljer att sluta

Publicerad

Professorerna vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) väljer nu självmant att sluta efter en tvist med högskolan. De två professorerna riskerade att avskedas eftersom de inte varit på sina arbetsplatser sedan juli 2017.

Till en början fick de båda professorerna tjänstledigt för att arbeta utomlands. När perioden var slut valde arbetsgivaren att inte godkänna mer tjänstledighet, trots det kom professorerna inte tillbaka till jobbet på KTH.

– Arbetsgivaren ville ha professorerna på plats igen, men de har inte respekterat vad arbetsgivaren har sagt. Är man inte tjänstledig så ska man vara på plats här och arbeta, säger Annika Fröberg, personalchef på KTH.

En väljer att sluta

Enligt högskolans rektor har det inneburit att andra personer behövt utföra professorernas arbetsuppgifter. Frånvaron betraktas som en form av arbetsvägran och anmäldes till Statens ansvarsnämnd, som utreder om det finns grund för avsked. Men nu säger de två professorerna upp sig, enligt uppgifter till DN.

– Det innebär att sannolikt att det inte blir någon anmälan till Statens ansvarsnämnd, säger Annika Fröberg till tidningen.

Professorerna har inte fått någon lön utbetald sedan i juni 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer