Mannen polisanmäldes redan på försommaren 2017 Foto: SVT Grafik

Skolledare i Stockholm åtalas för sexuella övergrepp på elever

Uppdaterad
Publicerad

En högt uppsatt ledare på en skola i Stockholm står åtalad för flera fall av sexuella övergrepp mot elever. Han misstänks även för övergrepp under sin tid som anställd på andra skolor i Stockholm.

Mannen i 40-årsåldern jobbade tidigare på en låg- och mellanstadieskola i Stockholm. Han greps i januari och häktades strax därpå. Nu är mannen släppt från häktet men ska på torsdag infinna sig i Stockholms tingsrätt där han står åtalad för flera fall av sexuella övergrepp mot barn som varit hans elever.

Det senaste fallet gäller en då nioårig pojke som enligt åtalet utsattes för grova sexuella övergrepp under våren 2017. Övergreppen ska ha skett vid minst 20 tillfällen på skolan, oftast i en läshörna, genom att skolledaren smekt elevens kön innanför kläderna. Vid ett tillfälle tog han även med eleven till sitt hem under skoltid och utsatte honom för övergrepp.

“Skakade av rädsla att mitt eget barn utsatts”

Föräldrar till andra barn på skolan, som SVT Nyheter talat med, är förkrossade över det som har hänt.

– Jag trodde först inte på det. Mitt rationella jag sa: “Det kan vi aldrig veta. Det är bara barnet och han som vet sanningen. Vi avvaktar med att döma honom i väntan på eventuella bevis.” Men när mitt känslomässiga jag tog över skakade jag av rädsla för att mitt barn utsatts för något, säger en förälder och fortsätter:

– Han var en otroligt engagerad och omtänksam person som alltid gjorde det lilla extra. Han var den bästa läraren, men nu är jag rädd för att vi alla blev manipulerade i helt andra syften.

Första anmälan lades ned

Mannen polisanmäldes redan på försommaren 2017 av både skolan och föräldrarna till eleven. Under tiden som polisen utredde var mannen avstängd från sitt arbete. Redan efter tre veckor lades förundersökningen ned och skolledaren sa då upp sig på egen begäran, enligt ett brev som skolan skickade till elevernas föräldrar. Han tog senare arbete på en skola i en annan kommun i Stockholms län.

Två nya anmälningar kom in

När två andra före detta elever hösten 2018 polisanmälde skolledaren för övergrepp såg polisen att det redan fanns en anmälan mot mannen – och utredningen återupptogs.

– Det var bara tillfälligheter. De två killarna, som nu är i 20-årsåldern, började prata med varandra om skoltiden och då kom det fram att båda två hade utsatts för identiskt likadana grejer. De tänkte att det måste finnas flera som utsatts och gjorde då en polisanmälan, berättar Sten-Åke Wranding, utredare vid Stockholmspolisen, för SVT Nyheter.

Skolledaren åtalas nu även för brotten som han begick mot de två eleverna, 2009 och 2012. Under tiden för brotten arbetade han på en annan skola i Stockholm och han ska enligt åtalet ha förmått eleverna att onanera inför en webbkamera.

Alla brotten anses vara grova eftersom mannen utnyttjat sin ställning som ledare i skolorna och missbrukat det förtroende eleverna hade för honom. Mannen har enligt kammaråklagare Nicklas Englund delvis erkänt brotten.

Mannens advokat, Fredrik Brandel, säger till SVT Nyheter att han i nuläget inte vill berätta hur de tänker hantera anklagelserna i rätten.

Rättegången startar i Stockholms tingsrätt den 20 juni.

I en tidigare version av den här texten stod att pojken som ska ha utsatts för övergreppen var tio år vid tillfället. Rätt ålder är nio år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer