Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Skolminister Lotta Edholm (L): ”Lagstiftningen är inte glasklar” Foto: Maja Flygt/SVT

Skolministern om gängkriminella i akutskolan: ”Inte alls till för detta”

Uppdaterad
Publicerad

I Haninge har en unik skolenhet för bland annat kriminella ungdomar precis öppnat. Skolan är en kombination av en så kallad akutskola och en särskild undervisningsgrupp. Men akutskolorna är inte alls till för gängkriminella, menar skolminister Lotta Edholm (L).

Den nya skolan i Haninge kallas Skolakuten. Till skillnad från andra akutskolor, där eleven bara får stanna kvar i max fyra veckor, kan platsen på Skolakuten bli permanent.

– Var är bästa rekryteringsgrunden för nya gängkriminella? Jo, det är på skolan man går. Men nu får man inte gå på den skolan längre utan man hamnar på en annan enhet, säger Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge.

Enligt honom kommer den nya skolan bara vara en placering på pappret för ett antal elever, många kommer troligen inte dyka upp i skolan alls.

– Man ska inte göra sig fantasier om att skolan kommer bli fylld med elever, många dyker inte upp i skolan alls, säger han.

Andra metoder för gängkriminella

Men varken akutskolor eller särskilda undervisningsgrupper är tänkta att hantera gängkriminella, menar skolminister Lotta Edholm (L).

– Akutskolorna är inte till för detta, då får man ta till andra metoder. Det är klart att många kommuner nu försöker flytta elever till andra skolor som man vet rekryterar eller håller på att rekryteras till gängen, säger hon.

I Haninge menar man att man öppnar den här skolan i brist på annan lagstiftning för hur man ska hantera dessa ungdomar, vad tänker du om det?

– Om kommunerna har idéer på hur man skulle vilja att lagstiftningen ska förändras på det här avseendet så tycker jag verkligen att de ska ge det till regeringen och riksdagen.

Hör skolminister Lotta Edholm (L) i klippet ovan.

Under måndagen presenterade regeringen direktiv för en ny utredning för ökad trygghet i skolan. Där vill man bland annat att det ska vara möjligt att permanent omplacera elever.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när kommunstyrelsens ordförande lovar förbipasserande att elever som placeras på skolan inte kommer dyka upp. Foto: Maja Flygt/SVT

Skolakuten i haninge

I Haninge har man nyligen startat en helt ny skolenhet som kallas ”Skolakuten” enheten är kopplad till Brandbergsskolan och har två inriktningar.

Ena delen är en akutskola, där man tillfälligt kan placera elever i max fyra veckor. Akutskolan är till för elever med stor problematik som blivit avstängd från sin ordinarie skola. Den andra delen ska fungera som en särskild undervisningsgrupp, det är snarare som en resursskola för särskilda behov. Där är placeringen inte begränsad till endast fyra veckor.

Undervisningsgruppen ska bland annat rikta sig till elever med problematik kopplad till kriminalitet. Med denna lösning vill man göra det möjligt att göra mer permanenta placeringar av elever än vad vanliga akutskolor tillåter.

Skolan öppnade i oktober, riktar sig främst till årskurs sju till nio och har plats för cirka 12-15 personer. Idag är två elever placerade där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.