Foto: TT

Skotta och sanda – vems ansvar?

Uppdaterad
Publicerad

Rädd för att halka eller få en istapp i huvudet? Kräv ordentlig snöröjning vid flerfamiljshuset. Fastighetsägare som inte tar ansvar kan tvingas betala om olyckor inträffar.

– Det är hyresvärdens ansvar att sanda, salta och skotta och även se till att istappar inte hänger ner över gatan, säger Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg.

I bostadsrätter ska föreningen ta samma ansvar.

– Om den inte gör det och någon halkar så kan föreningen bli skadeståndsskyldig, konstaterar Ulrika Blomqvist, vd på organisationerna Bostadsrätterna.

Förstår inte allvaret

Vintern har anlänt runt om i landet – och med den en rad frågor. Enligt Ulrika Blomqvist hör många bostadsrättsföreningar av sig, och en del blir kanske förvånade över att höra om sitt omfattande ansvar för att snöröja, salta och sanda.

– Jag tror inte att man alltid förstår allvaret. Det spelar ingen roll om man är på jobbet, man har fortfarande ett ansvar.

Ser föreningen helst att någon annan håller i skyffeln går det att anlita hjälp.

– Men kom ihåg att föreningen har tillsynsansvaret och måste göra bedömningen när man ska ringa in någon som kommer och skottar.

Balkong eget ansvar

Fastighetsägaren måste även ha koll på snöfyllda tak och istappar, så den som passerar på trottoaren inte kommer till skada.

– Man ska kunna passera säkert, och fastighetsägare ska ha organisation för att agera snabbt vid snö, säger Susanna Skogsberg.

Hyresgäster bör däremot inte ta för givet att värden ska skotta på privata uteplatser och balkonger.

– Balkongen och uteplatsen är en del av det man hyr och då ansvarar hyresgästen för det.

Ingen – vare sig hyresvärd eller bostadsrättsförening – kommer undan att bara varna eller spärra av.

– Det kan vara bra ur informationssynpunkt, men det räcker inte med att sätta upp en skylt, eller spärra av gatan och varna för istappar. Man måste se till att röja också, säger Ulrika Blomqvist.

Enligt lagen ansvarar fastighetsägaren för snöröjning och halkbekämpning på sin mark. Det gäller både hyresvärdar och bostadsrättsföreningar.

En skylt som varnar för halka eller fallande is befriar inte från ansvaret.

Värden ska skotta och sanda på gångbanor och utanför dörrar.

Ansvar för att snöröja på privata balkonger eller uteplatser är ditt – såvida inte stadgar i bostadsrättsföreningen säger något annat.

Källa: Hyresgästföreningen och organisationen Bostadsrätterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snörekord i Stockholm

Mer i ämnet