• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Se hur bygget såg ut för 100 år sedan, den kungliga invigningen och en djärv flygning under bron år 1915.

Skurubron 100 år

Publicerad

Imorgon är det 100 år sedan Skurubron invigdes av kung Gustav V på väg till jakten.

Innan nuvarande Skurubron byggdes låg här en gammal flottbro men den var i vägen för båttrafiken. 1914 började man bygga nya bron som blev klar väldigt snabbt, ett år senare kunde den invigas med en kunglig promenad.

Kung Gustav V gick över bron med ett antal barn från Nacka och Boo och flera dignitärer, alla uppklädda i hög hatt och rock, utom kungen. Han hade jaktkläder eftersom han passade på att inviga bron på väg till en jakt på Värmdö.

Djärv flygning under bron

I journalfilmerna i klippet kan man se hur bygget såg ut, med den gamla flottbron under den nya, den kungliga invigningen och en djärv flygning under Skurubron år 1919. Den skarpsynte iakttagaren kommer att se att det var betydligt mindre bebyggelse i sundet på den tiden.

När bron stod klar var den Nordeuropas största betongbro, men som man ser på filmen från 1915 var bron då mycket smalare än nu. Några decennier senare breddades den till nuvarande storlek. Men i dagens läge räcker den ändå inte till, och det planeras för ytterligare en bro som troligen börjar byggas 2018.

I morgon firas hundraåringen med parader, veteranbussar och tal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer