Foto: TT

SL-kontrollanter avskedades efter påstått fusk

Publicerad

Fyra biljettkontrollanter blev uppsagda av sin arbetsgivare ISS för att ha förbättrat kontrollsiffrorna. Den fackliga organisationen Seko menar att anklagelserna är felaktiga och driver nu fallet till Arbetsdomstolen.

Det var ett par månader sedan de fyra biljettkontrollanterna blev uppsagda, det skriver nättidningen Stockholmdirekt. Enligt arbetsgivaren ISS har kontrollanterna systematiskt påverkat siffrorna för antalet utförda kontroller genom att validera/kontrollera sina egna SL-kort.

Men Seko, (Service- och kommunikationsfacket), menar att det saknas skälig grund för uppsägningarna.

Sanktionerad arbetsmetod

Ombudsmannen Thomas Gorin Weijner säger till SVT Nyheter Stockholm att det är uppenbart att arbetsgivaren känt till och sanktionerat arbetsmetoden och att det handlar om en försvinnande liten mängd valideringar, jämfört med alla kontroller som sker under en dag.

– Vi hävdar att de ska ha anställningen åter och har nu stämt arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, säger Thomas Gorin Weijner.

ISS slår tillbaka

Affärsområdeschef på ISS, Ulrika Södergren Andersson, menar däremot att uppsägningarna skett på skälig grund.

– Vi har gjort en ordentlig utredning och vi uppmanar inte till fusk. Det handlar om en omfattning av självvalidering som inte är normal, säger Ulrika Södergren Andersson affärsområdeschef på ISS.

ISS har cirka 55 anställda biljettkontrollanter efter att SL har har lagt ut kontrollarbetet på entreprenad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer