Folk har börjat slappna av lite grann – det tror SL kommer att öka trycket på kollektivtrafiken. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

SL: Risk för trängsel när folk slappnar av

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka väntas trängseln öka i kollektivtrafiken. Bolagen förstärker – men kan inte garantera att det inte blir trångt på enskilda turer.
– Det vi förväntar oss och det vi tror kommer att hända – i och med signalerna från Folkhälsomyndigheten om att smittspridningen har planat ut, att färre är inlagda på sjukhus och att dödstalen sjunkit – är ju att folk börjar slappna av lite grann. Det tror vi kommer att öka trycket på kollektivtrafiken, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

Än så länge har inga rapporter om större trängsel nått Storstockholms Lokaltrafik (SL). Jämfört med förra året är resandet de senaste veckorna ungefär 40 procent lägre.

– Enstaka avgångar vid vissa tider kan det bli mer än 50 procents beläggning och ibland mer också. Det är väldigt svårt att styra, vi har inte platsbokning och folk hör inte av sig till oss i förväg och berättar när de ska åka, säger Claes Keisu.

Flera åtgärder planeras

Kollektivtrafikoperatörerna i Sverige planerar flera åtgärder för att minska trycket. Dialog förs med skolor om fortsatt distansundervisning och senarelagd skolstart på morgonen. Trafiken förstärks med fler avgångar och turer. Men bolagen betonar också att resurserna är ändliga och att var och en har ett stort eget ansvar.

– Vi upprepar vår uppmaning till våra resenärer att de måste hjälpa oss genom att inte åka om de inte måste, och om de måste åka försöka undvika rusningstid, säger Claes Keisu på SL.

– Har man möjlighet att gå eller cykla i stället är det en jättebra möjlighet att skapa plats ombord för dem som verkligen behöver kollektivtrafiken, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Nya riktlinjer

På torsdag ska nya riktlinjer för kollektivtrafiken presenteras, som branschorganisationen Svensk kollektivtrafik och Sveriges kommuner och regioner (SKR) gemensamt har kommit fram till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Stockholm
Mer Nyheter