SL:s nya ordningsregler ska stoppa tiggeriet

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli förbjudet att sälja tidningar, spela musik eller störa folk innanför spärrlinjen, enligt SL:s nya ordningsregler. Man ska inte heller få sitta eller ligga ner på golvet.

SL inför nya ordnings- och säkerhetsföreskrifter i kollektivtrafiken för att förhindra tiggeri.

– Det här är så långt vi kan gå med våra ordningsregler och säkerhetsföreskrifter. Det går inte att införa regelrätta förbud mot tiggeri som den svenska lagstiftningen är utformad, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Vill du se ett förbud mot tiggeri i kollektivtrafiken?

– Om det vi gör inte visar sig vara tillräckligt då får vi ställa oss frågan om vad mer som behöver göras, då tror jag att det är lämpligt att väcka frågan om ett tiggeriförbud i kollektivtrafiken, säger Tamsons.

Om någon bryter mot reglerna ska de avvisas från platsen av säkerhetsvakter. Men det är enbart om det uppfattas som störande som SL har möjlighet att agera. De kan inte heller upprätta ordningsreglerna utanför spärrarna, eftersom det är den kommunala ordningsstadgan som gäller där. SL får inte heller utfärda böter.

De skärpta ordningsreglerna innebär att det kommer vara förbjudet att sitta ner på golvet eller eller ligga i sittmöbler. Det ska inte vara tillåtet att sälja tidningar eller spela musik innaför spärrlinjen. Det ska även vara förbjudet att ofreda eller störa folk, ta med skrymmande föremål som stör säkerheten eller lämna tillhörigheter utan uppsikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer