”Jag brukar ha munskydd när jag åker tunnelbana för det känns trångt”, Säger resenären Melvin Castenada. Foto: Tommy Bergman/SVT

Hälften av resenärerna använder munskydd under rusningstid enligt SL

Uppdaterad
Publicerad

SL uppskattar att ungefär 50 procent av de som åker kollektivt under rusningstid använder munskydd. SVT besökte Gullmarsplan tidigt på morgonen för att få en bild över hur det ser ut under rusningstid.

Trots rekommendationen om att ha munskydd under rusningstid i kollektivtrafiken, uppskattar SL att endast hälften av resenärerna följer den.

– Det är en rekommendation och tanken är att alla ska följa den och vi ser fortfarande en uppåtgående trend, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL

För att se och höra hur resenärerna förhåller sig till rekommendationen var SVT på plats vid Gullmarsplan tidigt på fredagsmorgonen. SL:s uppskattning om att ungefär hälften av resenärerna använder munskydd verkade stämma.

Nobinas uppskattning

Nobina har en grov uppskattning om hur många som bär munskydd på bussarna.

– Våra chaufförer upplever att för få har munskydd. Uppskattningen ligger någonstans mellan 20 och 50 procent, säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina.

Se i videon hur det såg ut vid Gullmarsplan en fredagsmorgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.