Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt SL är i snitt var femte förare nu borta från jobbet och därför är det svårt att köra samtliga bussturer. Foto: TT/SL

Uppmaningen från SL: ”Res inte med oss”

Uppdaterad
Publicerad
Folkhälsomyndigheten kom under onsdagen med nya riktlinjer som innebär att de som kör kollektivtrafik runt om i landet måste sätta in tillräckligt stora resurser så att passagerare slipper trängas på bussar och tåg. Riktlinjerna leder till att SL nu kommer med en drastisk uppmaning.
– Från och med idag uppmanar vi våra resenärer: om ni inte behöver, res inte kollektivt, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef för trafikförvaltningen.

SL som kör kollektivtrafiken i Stockholms län tror att det även i fortsättningen kommer att vara ett mycket ansträngt läge när det gäller att få fram tillräckligt många förare som kan köra länets bussar.

Från SL väljer man därför att uppmana stockholmarna att inte resa kollektivt.

– Vi vill säkra att de som verkligen behöver åka kollektivt, att de ska kunna lita på att de kommer med, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef för trafikförvaltningen.

Var femte förare borta

När SL drog ner på sin trafik i förra veckan, uppstod stor trängsel på framför allt bussarna till och från Nacka – Värmdö. Kritiken blev massiv och efter några dagar återgick SL till att köra busstrafik i normalläge under rusningstid. Under övrig tid är trafiken fortfarande neddragen.

Skulle man inte kunna sätta in mer bussar bara?

– Inte ens med varenda buss vi har tillgänglig i Stockholm kan vi vara säkra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer