Snart kan SL gå över till elbussar Foto: TT

”SL ska leda utvecklingen mot elbussar”

Uppdaterad
Publicerad

Trafiknämnden i landstinget kommer på sitt nästa möte dra igång ett utredningsarbete med målet att merparten av SL:s bussar ska vara eldrivna inom några år.

– Vi har de senaste åren varit pionjärer inom försök med elbuss. Vi är nu mogna och redo att ta det stora steget med att införa elbuss på bred front i SL-trafiken. Frågan är inte om, utan hur och när, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Trafiknämndens nästa möte hålls 21 november och då startar arbetet med att införa elbussar. Först och främst ska en utredning sätta igång.

– Tanken med det här är att vi ska hitta en bra och ansvarsfull ekonomisk lösning. Vi ska göra ett gediget analys- och utvecklingsarbete för att svara på frågan hur och när detta kan ske, säger Kristoffer Tamsons (M).

Siktar på 2022

Det är en lång process innan elbussarna blir verklighet. Man måste se över långsiktiga lösningar med laddningsstationer och undersöka bussars kapacitet när det gäller batteri- och körtid.

Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

– Det måste vara rätt satsning från början och vi måste se till att vi arbetar in det här i kommande trafikavtal, säger Kristoffer Tamsons (M).

Hur mycket kommer det här att kosta?

– Det blir så klart en kostnad men det blir det när vi byter ut bussar annars också. Poängen är inte att det ska bli en kostnad utan poängen är att det ska bli en vinst. När bussarna ändå nått sin åldersgräns är det lika bra att vi byter ut dem till morgondagens teknik istället för gårdagens, säger Kristoffer Tamsons (M).

År 2022 ska en majoritet av bussarna i Stockholms län köras på el.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.