Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu måste alla med reskassa betala för sin resa med buss. Foto: TT

SL vill stoppa plankarna – slut på gratisåkandet på bussarna

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka kommer det inte gå att betala med reskassa på SL:s bussar. Åtgärden görs för att komma åt de som plankar på bussarna och för att biljettintäkterna inte ska fortsätta minska – något som SL menar skulle kunna leda till neddragningar i trafiken.

Sedan coronapandemins början har den främre delen av SL:s bussar varit avspärrade för att skydda både förare och resenärer. Avspärrningarna har dock gjort så att det inte varit möjligt att betala med reskassa ombord, något som i sin tur lett till att SL:s biljettintäkter minskat – och det ordentligt.

– Vi måste säkerställa att alla resenärer som reser betalar för sig, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg.

För den som inte haft möjlighet att betala med sin mobil har det fram tills nu varit tillåtet att blippa SL-kortet när man fått möjlighet – som exempelvis vid en kontroll. Men blippandet har inte gjorts i samma utsträckning som resandet och därför får de med reskassa från och med onsdag nästa vecka inte åka med bussen om man inte först ”blippat” kortet någon annanstans.

Hör Suss Forssman Thullberg berätta om de nya reglerna i videon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer