Irene Svenonius (M) tillträdde som finanslandstingsråd den 1 januari 2017. Foto: TT

M håller seminarium om upphandling – trots mångmiljonböter för brister

Publicerad

Under måndagen håller Moderaterna i Stockholms läns landsting ett seminarium i Almedalen om hur man blir bäst i Sverige på offentlig upphandling. Detta trots att man sedan tidigare fått böta mångmiljonbelopp på grund av brister i sin egen offentliga upphandling.

Under de senaste fyra åren har Stockholms läns landsting fått böta 37 miljoner kronor på grund av att man brutit mot lagen om offentlig upphandling. Pengar som hade räckt till 70 sjuksköterskor under ett helt år.

Läs även: Ytterligare 10 miljoner i upphandlingsböter för landstinget

Under Almedalsveckan bjuder Moderaterna in experter och granskare av offentlig upphandling för ett panelsamtal.

– Vi ska lära oss av andra om hur man genomför skickliga upphandlingar. Hela syftet är att Stockholms läns landsting ska bli ett föredöme för offentlig upphandling, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Vad är ni idag?

– Jag skulle säga att vi idag har stora bekymmer med offentlig upphandling. Inte minst bilden av oss som offentlig upphandlande myndighet. Vi har fått allt för många böter för brister i upphandlingen.

Nya Karolinska tog resurser

Landstingets ambition är nu att inom tre år bli bäst i Sverige på offentlig upphandling. När vi tidigare berättat om brister i landstingets upphandling har det kommit fram att man inte prioriterat upphandlingarna. Bland annat eftersom Nya Karolinska tagit så mycket resurser.

En annan anledning har varit att man i vissa verksamheter låtit avtal fortlöpa, då man inte med säkerhet vetat om verksamheten skulle ingå i Vårdval Stockholm.

”Det är inte acceptabelt”

Irene Svenonius kan dock inte säga varför man inte prioriterat en god uppphandlingskultur bättre.

– Jag vet inte hur det har blivit som det har blivit. Jag kan bara konstatera att vi inte legat i framkant och inte haft koll på när avtal löpt ut. Det är inte acceptabelt, säger hon

Åtgärder för att undvika brister i upphandlingar

  • Ny upphandlingsorganisationen
  • Ny upphandlingspolicy
  • En avtalsdatabas där man följer alla lagar
  • Införande av en vaktpost i varje förvaltning som fattar beslut om direktupphandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.