Ett slukhål i Söderledstunnel skapar långa köer. Tunneln kommer vara delvis avstängd i södergående riktning i åtminstone ett dygn. Foto: SVT Frida Sandgren

Stort hål i vägen stoppar upp trafiken i Söderledstunneln

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen upptäcktes ett 25 centimeter djupt slukhål i Söderledstunneln. Slukhålet skapade långa köer och tunneln är delvis avstängd i södergående riktning mot Nynäshamn till klockan åtta tisdag morgon.

Söderledstunneln kommer delvis vara avstängd åtminstone ett dygn framöver, meddelar trafikkontoret.

– Det är kraftiga köer. Vi har konstaterat att hålet är 25 centimeter djupt, men vi tittar just nu på om det är mjuk mark i närheten. I så fall kan det bli ytterligare sjunkningar. Men vi hoppas på att det är åtgärdat tills imorgon... men det är inte säkert, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret Stockholms stad.

Annan resväg rekommenderas

Stockholms stad rekommenderar bilister att ta andra resvägar, eller ställa sin bil om det är möjligt.

– Vi rekommenderar att ta tunnelbanan eller välja annan resväg, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

Hur slukhålet uppstått vet man ännu inte.

– Det kan ha att göra med att vatten runnit åt sidan och då kan det bli sådana här sjunkningar som kan innebära säkerhetsrisker. Det är därför vi valt att stänga av körbanan i södergående riktning, säger Erik Söderberg.

Sedan tidigare är även Klaratunneln helt/delvis avstängd för ett planerat underhållsarbete. Det här, i samband med avstängningen i Söderledstunneln, innebär mycket stor påverkan på restider i centrala Stockholm, enligt trafikkontoret.

Vid sjutiden på måndagskvällen hade köerna minskat i Söderledstunneln uppgav Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.