Interiör bussterminal i Katarinaberget Foto: Foster + Partners 2014

Slussens bussterminal 727 miljoner dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av bussterminalen vid Slussen har visat sig vara mer omfattande och komplicerat än vad staden trott. Det här gör att kostnaderna för den nya bussterminalen ökar med 727 miljoner.

Utgiftsökningen gör att totalkostnaden för bussterminalen vid Katarinaberget nu är uppe i 2 618 miljoner kronor, det skriver Svenska Dagbladet.

– Vi kan bittert konstatera att Stockholm behöver mer pengar till sitt bygge av Slussens bussterminal. Vi har sagt oss villiga att bidra så att projektet ska kunna föras i mål, men budget måste hållas och vi kommer aktivt att granska bygget från vår sida. Vi förutsätter att upprättad åtgärdsplan omedelbart följs, säger trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) till SVT Nyheter Stockholm.

Ökade säkerhetskrav och omfattande ersättningstrafik är också en anledning till att kostnaderna dragit iväg.

År 2023 ska busterminalen stå färdig och den tidsplanen ser så här långt ut att hålla.

Bussterminalen i Katarinaberget

  • Terminalen byggs i Katarinaberget intill Slussen.
  • Separat vänthall för resenärer
  • 6 ankomstplatser (där två ytterligare hållplatser kan användas som ankomstplatser)
  • 17 avgångshållplatser
  • 17 reglerplatser (vid reglerplatser kan bussarna vänta mellan turerna)
  • Huvudentré på Katarinavägen, anslutning från tunnelbanans entré på Götgatan samt ytterligare tre ingångar på Stadsgårdsleden.

Källa: SLL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.