Barnvagnsresenärer åker fortfarande gratis på bussarna

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget och SL skulle ta bort gratisåk, men ändrade sig efter att ABC ringt upp och frågat om beslutet. Det finns nämligen fullmäktigebeslut på att personer med barnvagn inte behöver köpa biljett.

Landstingets trafikkontor och SL beslutade nyligen att införa biljettkrav även för personer med barnvagnar, vilka tidigare åkt buss gratis i Stockholm.

Men varken landstingets trafikledningskontor eller trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm hade koll på att det krävs ett politiskt beslut för att införa biljettkrav för barnvagnar på bussarna.

När ABC först ringde trafiklandstingskontoret lät det så här:

– Nu har vi värdar som tar betalt vid båda dörrarna och då försvinner anledningen till att man fått åka gratis, alltså att man skulle inte skulle behöva lämna sitt barn och tränga sig fram till chauffören, sade Jesper Pettersson, pressansvarig på trafikförvaltningen.

ABC: Det behövs väl ett politiskt beslut för att börja ta betalt av dem med barnvagn?

Nej. Det beslutet har fattats  i projektet. Det finns en möjlighet att ta betalt och då gör vi det.

ABC: Men kan ni verkligen ändra på detta själva?

– Ja, det kan vi.

ABC: Är det här ett sätt att få bort barnvagnarna från stomlinjebussarna så att de kan köra fortare?

– Nej, absolut inte. Det finns inga sådana baktankar.

ABC: Hur ska ni informera om det här?

– Det gjorde vi för någon vecka på SL.se. Trafikvärdarna har en förlåtande attityd under den första tiden, sedan lär sig barnvagnsförarna att även de ska ha en biljett, har vi tänkt.

ABC: Har ni gjort någon beräkning på hur mycket pengar det kan ge att införa biljettkrav för barnvagnar?

– Nej.

Till Direktpress sade trafiklandstingsråd Christer G Wennerholm så här:

– Förhoppningsvis ger det här oss mer kosing så att vi kan skaffa fler bussar och ta ombord ännu fler barnvagnar.

Men något timme senare, när ABC ringer upp Christer G Wennerholms pressekreterare får vi veta att trafikkontoret ska komma med ett ”klargörande”.

Det visar sig att man haft fel.

– Det fanns ett fullmäktigebeslut på att personer med barnvagn ska åka gratis, säger nu pressansvarige Jesper Pettersson på trafikkontoret.

Föräldrar kan nu alltså fortsätta åka gratis med sina barnvagnar. Men de som betalat under de här dagarna får inte pengarna tillbaka om de köpt exempelvis enkelbiljetter, meddelar SL:s kommunikationschef Suss Forssman-Thullberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.