Foto: Johan Gunseus / TT

Slut på tiptappandet för stockholmarna – appen skrotas av Stockholms stad

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det stopp för den populära apptjänsten Tiptapp, som hjälpt stockholmare att bli av med sopor. Tjänsten strider mot lagen, anser Stockholms stad och förbjuder plattformen att förmedla transport av privatpersoners avfall.

Endast kommuner får ta hand om hushållsavfall, enligt Camilla Husebye Becker, handläggare på miljöförvaltningen.

– Vi ser att tjänsten är populär och att det finns ett behov. Men vår roll är att utöva tillsyn över att miljöbalken efterlevs. Avfallslagstiftningen har inte tagit höjd för de nya tjänsterna, säger hon till Dagens Nyheter.

Via appen kan privatpersoner lägga ut en bild på det som ska köras till en återvinningsstation och ange ett pris för att bli av med avfallet. Den som har en bil och vill tjäna en slant utför uppdraget. Tiptapp tar tio procent i provision.

”Ett exempel på att en omodern lagstiftning”

Nyheten om Stockholms Stads beslut nådde företaget först under dagen och de har ännu inte formellt delgivits beslutet av miljöförvaltningen.

– Vi behöver noggrant utvärdera situationen innan vi bestämmer hur vi går vidare. Däremot vill vi understryka att detta ärende endast gäller vissa delar av det som läggs upp i appen, kommenterar David Höök, en av grundarna av Tiptapp, i ett mail till SVT.

Förbudet gäller bara Stockholms stad och appen kan fortsätta användas i andra områden.

– Dagens beslut är ännu ett exempel på att en omodern lagstiftning behöver anpassas till den verklighet som nu råder, så att höjd kan tas för delningsekonomiska tjänster som bland annat Tiptapp, säger David Höök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer