Slutförvaret riskerar vittra sönder

Uppdaterad
Publicerad

De kopparkapslar som ska användas för att slutförvara det radioaktiva avfallet i berget utanför Forsmark är för tunna och riskerar att vittra sönder. Det hävdar forskare på KTH i en ny studie.

Forskarna har studerat kopparmynt från regalskeppet Wasa som legat begravda i lera i 300 år, och dragit slutsatsen att kopparen korroderar, alltså fräts sönder, fortare än man tidigare trott.

– Det kommer att innebära stora problem för den svenska slutförvarsmodellen, säger Peter Szakalos, som är korrosionsforskare på KTH.

Slutförvaret i Östhammar

På vilket sätt då?

– Den svenska slutförvarsmodellen är baserad på fem centimeter kopparmetall, och den kommer att gå sönder inom kanske tusen år, i stället för inom 100.000 år, som är kravet.

Hur tjock koppar skulle man behöva för att klara kravet på 100.000 år?

– Det är en svår jämförelse, men enligt vår undersökning skulle det behövas uppåt en meter tjocka kopparkapslar, säger Peter Szakalos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet