Smarta hem framtidens melodi

Publicerad

Smarta hem är framtidens melodi. Det menar forskaren Greger Sandström som har doktorerat på hur tekniken fungerar i praktiken.

Intresset för att styra hemmet med avancerad teknik exploderade under IT-yran för tio år sen. Men hur gick det sen då?

Tvättstugebokning populärt
Bostadsforskaren Greger Sandström har följt 200 familjer i tre olika Stockholmsprojekt som byggdes vid millennieskiftet. Nu har han skrivit en doktorsavhandling om vilken nytta de boende tyckte att de hade av tekniken.

-De funktioner som har varit mest uppskattade det har framför allt med trygghet och säkerhet att göra. Och så saker som förenklar vardagslivet, typ tvättstugebokning från lägenheterna, säger Greger Sandström.

Marknaden dog
Marknaden för smarta hem dog med IT-kraschen. Men nu börjar intresset att växa igen. Och Greger Sandström blev under forskartiden så övertygad att han själv skaffade ett smart hem när familjen byggde villa. Med en enda knapptryckning kan man sköta det mesta i huset, berättar Greger Sandström.

Och hans fru är lika entusiastisk.
-När jag går och lägger mig trycker jag godnatt på skärmen och då släcks alla lampor. Jag slipper springa runt i hela huset, säger Lena Munther.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.