Flera avgångar har ställts in från Arlanda på grund av snövädret. Foto: TT/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Flyg ställdes in på Arlanda i snövädret

Uppdaterad
Publicerad

Flera flygavgångar på Arlanda har ställts in under morgonen, och andra har försenats. Samtidigt har flera trafikolyckor inträffat runtom i länet under fredagsmorgonen.

Under fredagsmorgonen snöar det på flera håll i Stockholms län, och prognosen är att det ska fortsätta under förmiddagen. Enligt SMHI kan det komma upp till 10 centimeter snö i norra delen av länet, vilket påverkar både väg- och flygtrafiken.

På Arlanda förekommer det störningar på flyg till och från flygplatsen. Det handlar både om försenade avgångar och inställda flyg som en följd av kraftiga vindar och snö.

Det är också risk för halka på vägarna, och på E4 mot Arlanda inträffade en olycka strax söder om Rosersberg. Där var bara ett körfält öppet under de tidiga morgontimmarna.

Långa köer och flera singelolyckor under fredagsmorgonen. Snöfall och hårda vindar gör att Arlanda ställer in vissa flyg. Foto: SVT

– Trafiken kunde släppas på igen vid klockan sju, men det är mycket köer, säger Sara Lindström, mediekommunikatör på Trafikverket.

Flera singelolyckor

Polisen rapporterar även om flera singelolyckor runtom i länet, en i Botkyrka, en i Haninge och en i Upplands-Bro. I Upplands-Bro voltade bilen och en av de två som fanns i den är förd till sjukhus med lindriga skador.

– Min tolkning av att det är många singelolyckor är att bilarna saknat dubbdäck eller att förarna missbedömt väglaget, säger Eva Nilsson på Stockholmspolisen.

I Huddinge centrum blev en fotgängare påkörd av en bilist. Fotgängaren var vaken och talbar och det är oklart hur illa skadad hon är.

Inom kollektivtrafiken är trafiken på Tvärbanan inställd mellan Johannesfred och Bällsta bro i båda riktningar på grund av tekniskt fel på banan. Bussar ersätter trafiken mellan Alvik och Bällsta bro i båda riktningarna.

Kylan på väg

SMHI har gått ut med en klass 1-varning om snöfall i norra delen av länet. Enligt prognosen för östra Svealand kommer snöfallet dra bort åt sydost under dagen, och det kommer att klarna upp. Temperaturen väntas ligga mellan tre minusgrader och en plusgrad.

– Prognosen är att det kommer in kallare luft under dagen och då kan det frysa till. Vi har ett länsgemensamt samarbete och vidtagit många åtgärder för att kunna hantera många krockar, säger Ludwig Tejler på Södertörns brandförsvarsförbund.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SMHI har utfärdat en klass-1 varning för snö under fredagen. Foto: SVT

Mörk november

I Stockholm har det hittills i november varit 28 soltimmar, där det vanligtvis är 54. Men i helgen kommer solen tillbaka i stora delar av landet, visar väderrapporter. Ett utmärkt tillfälle att ta igen det nödvändiga solljuset.

Definition för Varning klass 1 snöfall

Visa

Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Tidigt eller sent på säsongen kan varning utfärdas även vid mindre snömängder. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer