– Vi var många som höll andan då en specialkran lyfte de två 25 ton tunga stålkonstruktionen på plats, säger Cecilia Brännväll vid Statens Fastighetsverk. Visa alla (6)
Visa alla (6)

Så här blir nya Nationalmuseum

Uppdaterad
Publicerad
Från mörkt och murrigt till ljust och luftigt. Nationalmuseum har fått sig en rejäl ansiktslyftning. Men än återstår mycket arbete innan museet fylls med konst och öppnar sina dörrar igen.

Efter 2,5 år av renoveringar öppnade idag Nationalmuseum sina dörrar för en snabbvisning av den 151 år gamla bygganden.

Drygt en miljard kronor har ansiktslyftningen kostat och det är ljuset som kommer att känneteckna museet.

– Vi vill återskapa det som arkitekten Friedrich August Stülers en gång  tänkte – ett museum som flödade i ljus. Nu blir det så igen, säger Åsa Albihn på Statens Fastighetsverk.

25 ton tungt glastak

De gamla fönstren har öppnats upp och renoverats och 300 fönster har ersatts med specialglas för att skydda ovärderlig konst mot solljus och inbrottstjuvar. För att skapa mer rymd har också flera innerväggar tagits bort.

En ny ljusgård har byggts på platsen där det tidigare låg en restaurang. Under det 35 meter höga glastaket kommer det att finnas skulpturer och sittplatser.

– Glastaken över ljusgården tillhör utan tvekan de största utmaningarna i projektet. Vi var många som höll andan då en specialkran lyfte de två 25 ton tunga stålkonstruktionen på plats, säger Cecilia Brännvall som är projektchef vid Statens Fastighetsverk.

Även exteriören har fått en ansiktslyftning. Fasaden har tvättats och fått tillbaka sin ljusa yta och yttertaken har renoverats och fått ny kopparplåt.

Öppnar i oktober 2018

Renoveringen kommer att pågå i ytterligare ett halvår. Bland annat ska klimatanläggningar, brandsäkerhet och toaletter installeras och kalkstens- och parkettgolven ska bli klara. I december ska konstföremålen flytta tillbaka in i lokalerna.

Närmare 280 personer har arbetat med renoveringen. I oktober år 2018 kommer Nationalmuseum att öppna för allmänheten igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bild på det 25 ton tunga glastaket. Till vänster jobbar en man med att lägga ett mosaikgolv.
– Vi var många som höll andan då en specialkran lyfte de två 25 ton tunga stålkonstruktionen på plats, säger Cecilia Brännväll vid Statens Fastighetsverk.
300 nya specialtillverkade fönster ska skydda konsten mot soljus och inbrottstjuvar.
Män som arnetar med att lägga ett mosaikgolv.
I december planerar museet att börja ställa tillbaka konsten men innan dess måste alla golv vara i ordning. Här i Strömsalen lägger skickliga hantverkare specialparkett.
I oktober 2018 ska all konst vara på plats och Nationalmuseum öppnar dörrarna på nytt.
det nya taket i Nationalmuseum är ljus, marmorerat med guld.
Bild på det 25 ton tunga taket över ljusgården.