Foto: Pia Heick/SVT

Efter hot och våld – låsta dörrar på Södersjukhusets akut

Publicerad

På grund av hot och våld låser Södersjukhuset snart sina dörrar och besökande till akuten släpps in av kassapersonal.

Personalen på akuten på Södersjukhuset i Stockholm måste snart ha passerkort för att komma in till sin arbetsplats. Orsaken är att personalen möts allt mer av hot och våld och som en följd av det så har sjukskrivningarna bland de anställda ökat med närmare 60 procent de senaste fem åren, det rapporterar P4 Stockholm.

– Det finns exempel på att personal har fått en dator kastad på sig av någon som har blivit plötsligt aggressiv och hotfull. Man har fått en spark av en patient, man har blivit påhoppad av en patient, och sedan är det ett verbalt språk nu mot personalen som också är helt oacceptabelt, säger Maria Lindblom, chefsjuksköterska på Södersjukhusets akutmottagning, till SVT nyheter Stockholm.

Skydda personalen

Från och med december låser sjukhuset dörrarna för att skydda personal och patienter.

– Vi har valt att göra det för att vi ser att hot- och våldsproblematiken ökar i samhället, och det ökar även på vår akutmottagning, säger Maria Lindblom.

Under dagtid kommer det att se ut som idag när man kommer till akuten, då möts man av personalen i receptionen, men dörren in till själva akutmottagningen kommer vara stängd och öppnas av personalen. Nattetid kommer man behöva ringa på en ringklocka för att komma in på akuten.

Mer än var tionde har utsatts för hot eller våld

Sjukhuset jobbar också med att få en bättre kommunikation mellan de olika yrkesgrupperna, där till exempel ambulanspersonalen förvarnar akuten om de är på väg in med en aggressiv person.

Enligt den senaste medarbetarenkäten på Södersjukhuset uppger 35 procent av de som jobbar på akuten att de utsatts för våld eller hot.

I nästan alla fall är det patienter eller närstående till patienter som står bakom våldet och hoten.

Verbala hot och vapenhot

Hoten är allt från verbala hot från patienter och anhöriga, men även fysiskt våld och vapenhot förekommer.

– Förutom att stänga dörrarna och öka det så kallade skalskyddet så kommer vi att ha utbildning för personalen då vi bland annat kommer att ha diskussioner om toleransnivåer, vad man ska tolerera, säger Maria Lindblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer