Åsa Lindholm och Farzin Fatih, manusförfattare, berättar om hur pjäsen kom till. Foto: SVT

Fem killar i orten tar plats på scen

Uppdaterad
Publicerad

Under tre år har föreställningen ”Snubben lättar på sitt hjärta” vuxit fram. Pjäsen bygger på verkliga erfarenheter från killar och syftet är att lyfta frågan om maskulinitet och normer i samhället.

Under hösten sätts föreställningen ”Snubben lättar på sitt hjärta” upp på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen och i Vällingby.

Föreställningen består av olika scenarion och publiken får följa fem killar i orten som försöker förstå sig själva, varandra och världen.

– Jag försöker vara mig själv så mycket jag kan för den här pjäsen är äkta. hela pjäsen är äkta, säger Roy Rizk som är en av de medverkande.

Starka reaktioner

Publikens reaktioner är starka under föreställningens gång, vilket kan vara ett tecken på att igenkänningsfaktorn är hög.

Det är samtal med killar om normer, maskulinitet och deras egna erfarenheter som ligger till grund för manuset.

– Jag har pratat med grabbar som jag refererar till, kan relatera till och som eventuellt kan få mig att tänka utanför boxen. Därav har vi nu en föreställning som tar upp en mängd frågor, säger Farzin Fatih som är en av manusförfattarna.

Foto: SVT

”Publiken älskar det”

Tillsammans med Åsa Lindholm och regissören Affe Ashkar hade man som mål att skapa en autentisk pjäs och det verkar man ha lyckats med.

– Publiken älskar det, ungdomarna dör när de ser föreställningen, säger skådespelaren Peter Viitanen.

Efter föreställningen går skådespelarna ned i foajen för att prata med ungdomarna.

Vad säger ungdomarna då?

– ”Egentligen gillar jag inte teater men det här var skitbra”, säger Alexej Manvelov.

Vad hoppas ni att ungdomarna tar med sig?

– Jag önskar att i alla fall någon kanske får lite mer mod att lätta på sitt hjärta, säger Hannes Fohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.