S i Österåker kräver rättslig prövning i Kammarrätten

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten avvisar nu prövning med hänvisning till att det rör sig om en enskild person och inte en nämnd.

I slutet av förra året gjorde ABC flera inslag om hur Österåkers ledande politiker, moderaten Michaela Fletcher Sjöman, agerat i samband med att kommundirektören fick gå med ett avgångsvederlag på 1,7 miljoner kronor.

ABC har även berättat om jävsituation i ledningsgruppen och lönesättning till enskilda tjänstemän. Genom mail föreslog Fletcher Sjöman löner på vissa tjänstemän och på så sätt gick hon runt den gällande beslutsordningen.

– Man bryter mot kommunallagen och hela organisationen i kommunen, man kliver in och struntar i alla rättsregler och agerar som man vill, säger Olle Lundin som är en av landets främsta experter i civilrätt.

Förvaltningsrätten avvisade prövning

Oppositionen valde att få saken prövad i domstol och i dagarna kom domen ifrån förvaltningsrätten. Där står det att det inte går att lagledspröva en enskild tjänstemans agerande. Det måste vara ett beslut av en fullmäktige, nämnd eller förbundsstyrelse som ska till för att få saken prövad.

– Det får mig att fundera över hur man ska ha möjlighet att granska politiker i framtiden. Det betyder ju egentligen att bara en politiker gör saker utanför sammanträdesrummet så kan man slippa bli granskad, det säger det socialdemokratiska oppositionsrådet Ann-Christine Surustrand, som nu överväger att få saken prövad i högre instans i kammarrätten.

ABC har sökt Michaela Fletcher Sjöman för en kommentar, men hon har inte gått att nå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Österåkers KS-ordförande påverkade löner

Mer i ämnet