– Röjer man någons uppgifter kan flera personers plats röjas, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks. Foto: SVT

Flera kommuner riskerar röja skyddade identiteter

Uppdaterad
Publicerad

I Socialstyrelsens rapport ställs en specifik fråga om kommuner har en aktuell rutin på ledningsnivå som uppdateras regelbundet för att skyddade uppgifter inte ska röjas. Tio kommuner i länet har svarat nej på den frågan. Något som oroar Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks).

SVT Stockholm har bland annat pratat med Täby kommun som menar att de har rutiner för skyddade uppgifter. 

– Men vi följer inte upp våra rutiner på det systematiska sätt som Socialstyrelsen fastslagit att det ska göras, säger socialchefen Claes Lagergren.

Även Södertälje har svarat nej på Socialstyrelsens fråga:

– Det finns ingen övergripande skriftlig rutin för detta hos oss, säger Anna Flink, områdeschef i Södertälje kommun. Vi har rutiner – men de behöver skrivas in i våra system.

Socialstyrelsen menar att kommunerna inte nödvändigtvis har dåliga rutiner men de rekommenderar att kommunerna inför nya rutiner, som ska vara säkrare, för att inte riskera att avslöja skyddade uppgifter.

Kommuner som inte har regelbundet aktuella rutiner på ledningsnivå i Stockholms län

Ekerö, Järfälla, Lidingö, Nynäshamn, Salem, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Värmdö

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.