Foto: TT

Socialtjänsten hyr ut allt fler bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att kommunernas socialförvaltningar går in som garant och hyr lägenheter åt personer som inte kan bli godkända för ett hyreskontrakt. Flest andrahandsuthyrningar via kommunerna finns i Stockholms län.

Enligt en kartläggning från tidningen Hem & Hyra har antalet sociala hyreskontrakt i Sverige mer än fördubblats sedan 2008. Sociala hyreskontrakt används när en kommuninvånare på grund av till exempel dålig ekonomi eller sjukdom inte kan godkännas som hyresgäst. Kommunen hyr eller äger lägenheter som sedan hyrs ut i andra hand med särskilda villkor.

Flest sociala hyreskontrakt i Stockholm

Kommunerna i Stockholms län hyr idag ut totalt ut drygt 7 300 andrahandslägenheter med särskilda villkor, vilket motsvarar en tredjedel av det totala antalet i hela landet. Merparten av bostäderna, 4 137 kontrakt, hyrs ut av Stockholms stad. Den kommun som har näst flest sociala hyreskontrakt är Södertälje, där finns det idag 466 sociala hyreskontrakt.

Förturer i Huddinge

Huddinge har lägst antal sociala hyreskontrakt enligt statistiken från Boverket och Hem & Hyra.

– Vi har använder oss inte av sociala kontrakt som konstruktion utan vi har andra lösningar, bland annat sociala och medicinska förturer, säger Maria Berglund, verksamhetschef på Arbete och Försörjning på Huddinge kommun.

I Huddinge kan invånarna vända sig till kommunen för att få förtur till en lägenhet. En förutsättning för att få förut är att personen av ”starka sociala eller medicinska skäl” inte kan skaffa boende på egen hand.

Varje år är det 52 kommuninvånare som får förtur till hyreskontrakt i Huddinge.

Antal sociala hyreskontrakt i Stockholms län

Stockholm 4 187

Södertälje 466

Solna 280

Täby 230

Botkyrka 228

Danderyd 202

Nacka 200

Värmdö 183

Järfälla 175

Salem 155

Sundbyberg 150

Tyresö 105

Upplands-Bro 89

Upplands Väsby 81

Ekerö 80

Norrtälje 80

Lidingö 71

Nynäshamn 70

Nykvarn 67

Vallentuna 61

Haninge 60

Österåker 42

Vaxholm 36

Sollentuna 35

Huddinge 8

Källa: Boverkets bostadsmarknadsenkät 2018, kompletterad och bearbetad av Hem och Hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.