Södertälje först i landet – Insatsgrupp ska stoppa unga kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje satsar nu på att stoppa nyrekryteringen till de kriminella gängen. Genom att starta en social insatsgrupp ska socialförvaltningen nu punktmarkera ungdomar i riskzonen.

I Södertälje är det omkring 20-30 ungdomar som är på väg in i de kriminella gängen.

-Debutåldern sjunker, så en del kan vara 12-13 år, men huvudparten av de som ligger i riskzonen är 15-17 år, berättar Conny Barvelid, som är ungdomskoordinator på Södertäljepolisen.

De allra flesta ungdomar som begår brott lägger av efter ett tag och anpassar sig till samhället, men en del hamnar istället i grov kriminalitet.

-Det är dem vi ska hitta, säger Karin Manole, som är lots på socialförvaltningen. Tillsammans med kollegan Oscar Ruderstad arbetar hon med den sociala insatsgruppen.

Nu är Södertälje först i landet med att starta sociala insatsgrupper, som ska koncentera sig på unga kriminella.

Meningen är att gruppen ska punktmarkera fem ungdomar i taget och finnas med där de unga rör sej. Lotsarna ska knyta ihop de insatser som redan görs av socialtjänsten och i skolan, med fritidsgårdar, föräldrar och polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.