Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Södertörns tvärförbindelse får grönt ljus av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av överklaganden har nu beslutet att genomföra motorvägsbygget Tvärförbindelse Södertörn fattats av regeringen.

Landsbygds- och bostadsminister Andreas Carlsson (KD) har godkänt Transportstyrelsens planer för den två mil långa motorvägen från Kungens kurva till Jordbro, som har planerats sedan 2014.

Bygget har tidigare bemötts av motstånd då vägen innebär intrång i natur- och kulturmiljövärden, som påverkar naturreservat och friluftsliv i området, samt försvårar för cyklister som får längre resväg under de sex åren som bygget planeras att pågå.

”Tvärförbindelse Södertörn kommer innebära att Huddinge får en ännu starkare ställning som tillväxtkommun i regionen”, säger Huddinges kommundirektör Camilla Broo, i ett pressmeddelande.

Går inte att överklaga

Regeringens beslut att vägplanen nu vunnit laga kraft innebär att det inte längre är möjligt att överklaga den.

Det är ännu oklart när bygget planerar att sättas igång, men efter klartecknet från regeringen kommer Trafikverket nu att börja annonsera upphandlingar med entreprenörer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här lät det 2021 när SVT träffade Lise-Lott Larsson Kolessar och Marica Lindblad på nätverket Tvärnit Södertörn som vill stoppa motorvägsbygget. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.