Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Sofia Ekström fick aggressiv blodcancer deltog hon i en forskningsstudie som ger hopp till cancerpatienter. Foto: Alexander Färggren/SVT

Sofia Ekström fick aggressiv blodcancer – ny behandling upptäckt vid Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt fick Sofia Ekström fruktansvärt ont i benen och kunde inte gå. Hon sökte vård för smärtan och då upptäcktes Akut myeloisk leukemi, AML. Det är en aggressiv blodcancer med hög dödlighet, som drabbar omkring 350 personer årligen i Sverige.

– Det var bara att fokusera på att överleva. Jag var 27 år gammal och hade en 9 månaders bebis hemma, säger hon.

I en pågående forskningsstudie av AML har Nikolas Herold och Martin Jädersten, verksamma vid Karolinska institutet och på Karolinska univeristetssjukhuset, sett att återfallen av sjukdomen minskar när patienter getts ett beprövat läkemedel i kombination med cellgifter. Även om resultaten är tidiga ser det lovande ut, menar forskarna.

– Cellgiftsbehandling har ofta otillräcklig effekt, vilket leder till att sjukdomen efter en tid återkommer. Vi har sett att tillväxten av cancerceller hämmas om vi tillför ett läkemedel som heter hydroxyurea vid behandlingen, säger Nikolas Herold, barnonkolog vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

– Det är tidiga resultat, men vi ser att vår hypotes stämmer. Cancerceller dör i större utsträckning när patienter får kombinationen av läkemedlet och cellgifter. I vår studie kan vi se att återfallen av AML på så sätt minskat, säger Martin Jädersten, överläkare Hematologen Karolinska i Huddinge. Foto: Alexander Färggren/SVT

Behandlingen kan bli standard mot blodcancer

Sofia Ekström är en av totalt nio patienter som deltagit i forskningsstudien, som också publicerats i tidskriften Journal of Internal Medicine.

– Det har gått två år sedan jag fick mitt cancerbesked. Jag mår bra nu och är hoppfull , säger Sofia Ekström.

Ytterligare studier pågår för att utvärdera behandlingen och för att se om tillägget kan bli del av standardbehandlingen mot blodcancersjukdomen AML.

Akut myeloisk leukemi (AML)

Ämnet hydroxyurea, som är den verksamma substansen i en gammal form av cytostatika visade sig enligt forskarna förhindra cellerna från att bryta ner cellgifterna när de gavs i kombination med cellgiftsbehandling cytarabin.

Läkemedelskostnaderna för att använda substansen är relativt låg eftersom läkemedlet redan finns på marknaden utan patent.

Mortaliteten bland patienter med AML är över 70 procent inom fem år efter att ha insjuknat.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.