Foto: SVT

Sollentuna sparkar Frösunda Omsorg

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen menar att vårdbolaget Frösunda Omsorg inte åtgärdat de brister som upptäckts på tre LSS-boenden som företaget driver i Sollentuna.

– Vi har inte längre ett förtroende för Frösunda och känner att det är dags att byta utförare, säger Anna-Lena Johansson (L), ordförande för vård- och omsorgsnämnden till Mitti.

Kommunen har tidigare riktat kritik mot Frösunda Omsorg på grund av brister på de tre LSS-boenden som företaget driver på Linnés väg, Basunvägen och Malmvägen.

För låg bemanning

Bland annat har bemanningen varit för låg, alltför många chefsbyten har påverkat verksamheten negativt och dokumentationen har varit bristfällig. Frösunda omsorg menar att bristerna åtgärdats, men kommunen håller inte med.

– Vi har kommit överens om att avsluta och de säger själva upp kontrakten, säger Anna-Lena Johansson.

Vårdbolaget håller inte med

Frösunda Omsorg menar själva att deras syn på hur omsorgen ska utföras skiljer sig mot kommunens.

– När man tar över en verksamhet blir det oroligt och stökigt en period. Kommunen tycker att det har gått för lång tid och har inte velat ge den tid det tar att komma tillrätta, säger Katarina Malmström, affärsområdeschef för Frösunda omsorg.

Misskött sig i flera andra kommuner

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om missförhållanden inom Frösunda Omsorgs verksamheter i bland annat Linköping, Karlstad, Sala, Falkenberg och Halmstad.

LÄS MER: Linköpings kommun säger upp avtal efter dödsfall

LÄS MER: Karlstad kommun vill inte förlänga med Frösunda

Frösunda Omsorg kommer att fortsätta driva de tre LSS-boendena i Sollentuna tills kommunen är klar med en ny upphandling. Personalen kommer att få jobba kvar om de vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.