Solnapolitikern Elias Hanna (M) lämnar nu partiet efter att partiledaren Anna Kinberg Batra öppnat för att samarbeta med Sverigedemokraterna. Foto: TT/Privat

Solnamoderat lämnar efter SD-utspel

Uppdaterad
Publicerad

Solnapolitikern Elias Hanna (M) som sitter som kommunfullmäktigeledamot i kommunen väljer nu att lämna partiet efter Anna Kinberg Batras SD-utspel.
– Från ledningshåll spottar man medlemmar med utländsk bakgrund i ansiktet, säger han.

Efter att Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra öppnat för ett samarbete med Sverigedemokraterna har flera moderata kommunpolitiker i landet valt att lämna partiet. Nu väljer Elias Hanna att göra samma sak.

– Jag tvekade inte en sekund. Det handlar om en ideologisk fråga för mig och det är respektlöst mot alla medlemmar i partiet som har invandrarbakgrund. Vi vet vad SD står för, säger han.

Han sitter som kommunfullmäktigeledamot för Moderaterna i Solna och har jobbat inom partiet i nästan 15 år.

– Jag är van att behöva kompromissa men min gräns går här. Jag kan aldrig försvara den här linjen. Det är en principsak.

Kommer gå med i C eller L

Elias Hanna har redan avsagt sig sina uppdrag och lämnar nu politiken. Men han har för avsikt att återvända, men då inom något annat parti.

– Jag har lämnat mina uppdrag och nu kommer jag stödja Centerpartiet och Liberalerna stenhårt. Och jag kommer så småningom bli medlem i något av partierna men hur aktiv jag kommer vara får vi se.

Hur känns det att lämna partiet på det här sättet?

– Det gör man med sorg. Jag har haft jättetrevligt och har goda vänner inom partiet men man måste står för sina principer, säger Elias Hanna och avslutar:

– Från ledningshåll spottar man medlemmar med utländsk bakgrund i ansiktet med den här linjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer