Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En hög med blandsopor på en avfallsanläggning i Värmdö fattade under fredagen eld. Se bilderna från släckningsarbetet. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Stor brand i sopberg i Värmdö

Uppdaterad
Publicerad

En stor insats har under fredagen pågått i Värmdö efter att ett berg med blandsopor fattat eld. Enligt polisen ska ingen ha kommit till skada i branden och det verkar inte vara något brott som ligger bakom den.

Larmet kom in vid kvart i två-tiden på fredagseftermiddagen. En hög med blandsopor, på en avfallsanläggning som ligger precis på kommungränsen mellan Värmdö och Nacka, hade fattat eld.

– Vi kommer hålla på att stöka där en stund. Prognosen nu är att det kommer brinna i fem timmar men erfarenhetsmässigt kommer det nog ta lite längre tid. Det är så pass stora mängder, sa Hans Eriksson, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvarsförbund, vid klockan 15.40.

”Spridningsrisk till vissa fastigheter”

Enligt Hans Eriksson är högen som tog eld 100 gånger 100 meter bred och 30 meter hög. Räddningstjänsten hade under eftermiddagen och kvällen tio släckande enheter och två ledningsenheter på plats.

– Det finns spridningsrisk till vissa fastigheter som är på området. Det är hus som är till för att sköta området, verkstäder och sånt. Det är inga boningshus.

”Svårt att ge en prognos”

Vid 17.30 var räddningstjänsten kvar med samma styrka och använde sig dessutom av drönare för att få en översikt och, med hjälp av värmesensorer, se om gnistor tog fyr. Till en början kallades helikopter in för att vattenbomba men den drogs tillbaka.

Hur lång tid det tar innan branden är släckt går inte att säga.

– Det är svårt att ge en prognos. Det kan komma en vindpust och då är prognosen en helt annan.

Under kvällen byggdes även en slags bassäng dit delar av sophögen flyttades.

Insats avslutas

Vid klockan 20.30 meddelar räddningscentralen att insatsen trappats ner och att det inte längre föreligger någon risk för att elden ska sprida sig.

– Det brinner fortfarande, men räddningstjänsten är klara på platsen och håller på att lämna över arbetet till soptippens egen personal, säger Tony Frank, ledningsbefäl på räddningstjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer