Mp vill att spårvägen ska gå över Västerbron Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

MP: Spårväg bör ersätta busslinje 4

Publicerad

Stockholm stad planerar att renovera Västerbron för 905 miljoner. I samband med det vill Miljöpartiet i landstinget göra det möjligt att återinföra spårväg på bron.

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting går till val på att se till att busslinje 4 ersätts med spårväg. Busslinjen är Stockholms mest trafikerade och går mellan Gullmarsplan till Radiohuset.

– Det här projektet har funnits i landstinget som utredningsförslag. Men alliansen skrotade idén. Vi måste öka kapaciteten på busslinje 4 så att den får större utrymme i gatumiljön, säger Tomas Eriksson (MP), gruppledare i Stockholms läns landsting.

Frågan blev aktuell för Miljöpartiet igen när Stockholms stad gick ut med planera på att Västerbron ska renoveras. Tidsplanen är enligt trafikkontoret att frågan ska utredas år 2024.

Spårvägen gick tidigare över Västerbron. Foto: TT

– Om staden planerar att bygga om Västerbron, så måste det här tas med i beaktande. Spårväg har fått plats på bron tidigare, då borde det göra det även idag, säger Tomas Eriksson (MP).

Ska byggas i etapper

– Att bygga spårvagn är inte som att bygga tunnelbana, men vi har inga exakta siffror på vad det skulle kosta, men vi pratar miljardbelopp. Utifrån min bedömning är det inte orimligt.

Hur skulle det gå till?

– Det måste byggas i etapper. En konvertering skulle naturligtvis innebära påfrestningar för framkomligheten i innerstaden. Man kan inte bygga allt på en gång. Men en första lämplig sträcka skulle kunna vara mellan Södermalm fram till Fridhemsplan.

Moderaterna: Pengar växer inte på träd

Men trafiklandstingsråd och SL:s ordförande Kristoffer Tamtons (M) anser att en konvertering av buss 4 skulle bli en allt för dyr investering.

– Det är alltid intressant med olika tankar kring kollektivtrafiken, men pengar växer inte på träd. Vi är just i full fart med den största utbyggnaden och förbättringen av tunnelbanan i modern tid. Jag tror att stockholmarna gärna ser att vi håller i och levererar den, snarare än följer Miljöpartiets utspel, river upp alla överenskommelser och satsar osäkra miljarder på en innerstadsspårvagn som tidigast kan börja byggas om cirka tio år, säger han.

Västerbron

Visa

Västerbron sträcker sig från Södermalm till stadsdelen Marieberg på Kungsholmen.

Bron öppnades för trafik 20 november 1935.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer