Landstinget och staden delar på kostnaderna som museiflytten innebär. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Spårvägsmuseet får nya lokaler i Hjorthagen

Publicerad

Spårvägsmuseet får flytta till nya lokaler i Hjorthagen – Stockholms läns landsting och Stockholms stad har kommit överens om att dela på kostnaderna för flytten. Det innebär också att de idrottsföreningar som tränar i SL-hallen i Midsommarkransen kan andas ut, då deras lokaler inte längre är aktuella för museet.

– För oss har det varit jätteviktigt att se till att den här hallen får vara kvar, att man kan fortsätta spela innebandy, bordtennis och att man kan ha idrottsundervisning här. Så vi är väldigt glada att vi nu har hittat en lösning där Spårvägsmuseet etableras i Hjorthagen, och idrotten kan vara kvar här i hallen, säger Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknads- och idrottsborgarråd.

I dag ligger Spårvägsmuseet, länets lokaltrafikmuseum, i Danvikstull på Södermalm. Bakgrunden till att museet ska flyttas är att landstinget sålt marken till Stockholms stad, som planerar att bygga bostäder i området.

Flytt kräver sanering

När Hjorthagen och området vid det gamla gasverket först föreslogs som en möjlig nyetableringsplats för Spårvägsmuseet konstaterade man att en inflytt av museet skulle kräva kostsamma saneringsarbeten på grund av föroreningar som finns i området.

– Det visade sig bli mycket mycket svårare och dyrare än vi trott, sa Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på landstingets trafikförvaltning, till SVT Nyheter Stockholm i somras.

SL-hallarna föreslogs som alternativ

Landstinget började se sig om efter alternativa lösningar och fann att en utväg kunde vara att flytta museet till SL-hallen i Midsommarkransen. Frågan var bara vart de idrottsföreningar – Spårvägens bordtennisklubb, Stockholms innebandycenter och flera pensionärsföreningar – som håller till i hallen skulle ta vägen.

Delar på merkostnader

Men på fredagen presenterade alltså landstinget och staden den överenskommelse de har kommit fram till för Spårvägsmuseet. De delar på de merkostnader en flytt till Hjorthagen medför, och därmed är alltså idrottsföreningarnas verksamheter i SL-hallen räddad.

– Det här var en jättelättnad för oss när jag fick samtalet i går kväll, faktiskt, att vi får vara kvar här. Vi har en otroligt stor verksamhet med 600-700 ungdomar, så vi vet inte vart vi skulle ha tagit vägen, säger Mikael Appelgren, före detta bordtennisproffs som numera tränar ungdomar i Spårvägens bordtennisklubb.

Ingen liten nota

Notan som landstinget och staden delar på är dock högre än väntat och uppgår till totalt 60 miljoner kronor, varav parterna står för 30 miljoner var.

– Det är iordningställande av nya lokaler och nybyggnation som ska till, och då måste också marken där saneras för det är gammal industrimark. Marken var i större saneringsbehov än man först trodde, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Målet är att byggstart och sanering av Spårvägsmuseets nya lokaler ska starta senast under 2018 och att museet ska kunna flytta in 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer