Spelberoende ungdomar på digitalt avgiftningsläger Foto: Per Karlsson

Spelberoende ungdomar på läger för digital avgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Dataspelsbranschen blomstrar under pandemin, men för vissa kan spelandet bli en form av missbruk. För Erik Werkelin började problemen med överdrivet dataspelande långt tidigare. När det var som värst kunde han spela upp till 16 timmar per dygn.

Nu har han tagit hjälp och i sommar är han på ett läger för digital avgiftning vid Drevvikens strand i Huddinge.

Ingen diagnos i Sverige

Världshälsoorganisationen WHO betecknar sedan 2018 dataspelsberoende som en psykiskt sjukdom, men i Sverige finns inte den diagnosen ännu. Men det finns ändå hjälp att få. Vi träffade några som i sommar får hjälp på ett läger för digital avgiftning vid Drevvikens strand i Huddinge.

Under fem dagar lär sig Erik Werkelin, och tio andra deltagare, att förstå och hantera ett tvångsmässigt och negativt dataspelande.

– Det påverkade absolut skolan och jag insåg till slut att jag inte ville leva på det sättet, säger Erik Werkelin.

Tar ifrån deltagarna mobilen direkt

En av ledarna på lägret är terapeuten Patrik Wincent som har egna erfarenheter av spelberoende och utifrån det startade Dataspelsakuten som driver lägret.

– Vi börjar med att ta av alla deltagare mobiler och annan teknisk utrustning och från det börjar vi jobba med gruppen och individerna. Det är ju inte någon komplett behandling, men vi hoppas kunna öppna dörren till alternativ till spelandet och ge ungdomarna insikter i vad som kan ligga bakom ett tvångsmässigt och negativt spelande, säger Patrik Wincent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.