Spelboom i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Spelmässan i Kista är nordens största. I år räknar med minst 27 000 besökare och abc-området är världsberömt för sina framgångsrika spelutvecklingsföretag.

En riktigt megahit bland datorspel i i Sverige är Minecraft, utvecklat av stockholmaren Markus Persson. Hans företag Mojang omsatte 500 miljoner kr förra året och är därmed Sveriges största spelföretag.

Linus Larsson och Daniel Goldberg som båda är spelexperter och journalister har skrivit boken Minecraft, om det svenska spelundret och Markus Persson, som många som inte är så spelintresserade inte känner till, men utomlands är han en superstjärna.

”Markus en makalös kändis”
-Vi var i höstas på en konferens i USA där 5000 minecraftanhängare var samlade på ett och samma hotell. Markus fick ha livvakter för att skydda sig mot alla fans som ville ha en autograf av sin hjälpte. Han är en makalös kändis, berättar Linus Larsson.

-En annan liknelse är att titta på Twitter där Markus har 900 000 följare, det är tre gånger så många som popstjärnan Robyn och sex gånger så många som utrikesminister Carl Bildt, säger Daniel Goldberg.

Spelföretagen omsätter 2,32 miljarder
Förra året fördubblade svenska spelföretag sin omsättning till 2,32 miljarder kronor och sysselsättningen ökade med 26 procent till över 1500 anställda, ett nytt rekord.

Stockholmsbaserade Toca Boca gör spel för barn från tre år och uppåt. Hittills har det gjorts 19 miljoner nedladdningar av appar till iPhones och touchskärmar från företaget.

Uppsalaföretag uppköpt av amerikaner
I Uppsala finns ett annat kluster av spelutvecklingsföretag. MachineGames tillverkar ett ännu så länge hemligt actionspel. Nu är man uppköpt av det amerikanska spelföretaget Betesta.

Spelutvecklingsföretagen har börjat bredda målgruppen så att man inte längre bara riktar sig till yngre killar. Nu finns det tex korsordsspel som vänder sig till medelålders personer och förstås spel särskilt för tjejer, tex Star Stable från Stockholmsföretaget World of Horsecraft.

Star Stable – hästspel för tjejer
-Det är ett onlinespel får hästintresserade tjejer där man får olika uppdrag, men där man också kan vara social med andra spelare och vara aktiv i virtuella ridklubbar och så vidare, säger Hanna Aspblad som är spelutvecklare av Star Stable.

Bara 14 procent av de anställda i spelutvecklingsföretagen är tjejer, vilket också märks i många av spelen där karaktärererna man spelar med bara är män. Branschen skriker därför just nu efter duktiga spelutvecklare, gärna tjejer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer