Trots att vården skriker efter läkare till vårdcentraler i länet, larmar SYLF, Sveriges Yngre Läkares Förening, om att bristen kommer att bli ännu värre.
Enligt föreningen kommer 33 av de runt 100 ST-läkarna som skulle bli färdiga specialistläkare i allmänmedicin nästa år, inte att bli det.
– Det motsvarar bemanningen på ungefär åtta vårdcentraler. Så istället för att bemanna dem går de kvar på utbildningstjänster och kostar landstinget och samhället pengar, säger Joanna Strömberg Johnson, ordförande i SYLF Stockholm.
Långa köer
För att bli specialist måste du göra specialisttjänstgöring inom bland annat akut-, öron-näsa-hals- och gynekologisk vård.
Men köerna till platserna på just gynmottagningarna är långa.
LÄS MER: Han krigar för en plats på gyn
– Som kvinna ska du vara trygg i att din allmänläkare har tillräckliga kunskaper i gynekologi och allmänläkaren ska kunna se när du behöver träffa en gynekolog. Man kan inte förminska eller ta bort den här platsen, säger Joanna Strömberg Johnson.
Avtal skrivs om
Problemet är att landstinget inte skrivit in utbildning och sidotjänstgöring som krav i enskilda avtal med privata vårdgivare. Något som det ansvariga landstingsrådet nu lovar att ändra på.
– Arbetet med att skriva om avtalen har redan påbörjats. Vi kommer att tydliggöra uppdraget, har man ett avtal som är skattefinaniserat ska man tillhandahålla utbildningsplatser, säger Peter Carpelan (M).
Men betalar landstinget tillräckligt för de här platserna?
– Min uppfattning är att vi betalar tillräckligt, men har man de här synpunkterna så får man naturligtvis ta en diskussion med den privata vårdgivaren.