Foto: TT arkiv

Stabsläge på SÖS-akuten

Publicerad

På grund av hårt patienttryck har Södersjukhusets akutmottagning gått upp i stabsläge. Det är för att säkra omhändertagandet av de patienter som vistas på akutmottagningen i väntan på vårdplatser.

– Stabsläge är ett sätt att samla sjukhusets alla resurser för att snabbt kunna prioritera om när det, som i det här fallet, är många patienter som väntar på vårdplatser på deras akutmottagning, säger Johan Bratt, chefsläkare för Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

Enligt Södersjukhusets chefsläkare har det under dagen varit ett högt tryck på akutmottagningen. På grund av bristen på vårdplatser så kan patienterna inte lämna akutavdelningen. Sjukhuset har inte kunnat bemanna så många vårdplatser som behövs och många patienter väntar också på plats i den geriatriska vården.

– Vårt fokus är just nu att hjälpa Södersjukhuset att få tillgång till fler geriatriska vårdplatser och inventera stöd från andra akutsjukhus, säger Johan Bratt, chefsläkare för Stockholms läns landsting.

Om stabsläge

Visa

Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

Stabsläge innebär att nyckelfunktioner i verksamheterna följer händelseutvecklingen och vid behov kan fatta snabba beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer