Staden köpte ut personal för 365 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms skattebetalare har fått stå för allt högre summor när staden köpt ut anställda, visar Mitt i:s granskning.

Totalt 365.130.843 kronor har stadens skattebetalare fått lägga ut från 2010 till september 2014 när Stockholms stad köpt ut anställda, skriver Mitt i. I snitt blir det nästan 80 miljoner kronor om året.

Det handlar om avgångsvederlag till anställda inom alla stadens områden, från förvaltningschefer till lärare och vaktmästare, och kostnaderna för avgångsvederlagen har ökat de senaste åren. Jämför man perioden 2006-2009 med 2010-2013 har kostnaderna ökat med nästan 100 miljoner kronor, skriver Mitt i.

Stockholms personaldirektör säger till tidningen att ett avgångsvederlag ska vara den sista utvägen om man har prövat andra åtgärder.

Personalborgarråd Clara Lindblom (V) säger att staden ska se över personalpolicyn.

– I grunden är ett utköp alltid ett misslyckande för stadens personalpolitik. Jag är övertygad om att med en bra personalpolitik så kan man hålla summorna i den här typen av avgångsvederlag på lägre nivåer, säger Clara Lindblom till Mitt i.

Förra finansborgarrådet Sten Nordin (M) vill inte kommentera avgångsvederlagen då det inte är en politisk fråga enligt honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.