It-direktören om miljardfloppen: ”Tror inte det kan bli värre”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals miljoner kronor har gått åt för att utveckla datasystemet Esset åt Stockholms stads socialtjänst. Systemet skulle användas för att lagra och överföra information om allt från orosanmälningar till socialbidrag. Men det datasystemet kommer aldrig att användas.

– Det skulle kostat en miljard för mycket, säger Anders Nordström, stadens it-direktör, som istället vill se andra lösningar.

Arbetet med att restaurera det gamla it-systemet Paraplyet är den största satsningen under hela socialtjänstens digitala historia.

– Vi vet att många användare upplever Paraplyet som långsamt, säger Anders Nordström.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Vad är det som dröjer?

– Det är ett löpande arbete. Vi har redan gjort mycket under hösten men de stora förändringarna som kommer märkas för medborgare och socialsekreterare kommer utvecklas nu under våren 2022.

Då kommer socialtjänsten ha väntat i över ett år, är det rimligt?

– Vi förstår att många är besvikna men snart kommer förbättringar, säger Anders Nordström.

Hör hur han resonerar i videoklippet ovan.

Många it-floppar i Stockholms stad

Det här är inte första gången Stockholms stad har stora och dyra problem med it-system.

Redan 2015 upphandlade staden ett nytt system efter kritik mot det dåvarande som dyrt och dåligt, bland annat för skolorna. Men 2019 riktade Datainspektionen svidande kritik mot stadens it-system för skolorna på grund av bristande säkerhet. Dessutom fick systemet skarp kritik från både föräldrar och lärare för sina många brister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet