Stockholms stadsbibliotek på Sveavägen. Foto: TT

Stadsbiblioteket har blivit byggnadsminne

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stadsbibliotek, ritat av den berömde arkitekten Gunnar Asplund har nu byggnadsminnesförklarats av länsstyrelsen. Det innebär att man inte får riva eller bygga om vare sig biblioteket eller den tillhörande parken.

Stadsbiblioteket på Sveavägen är med sin runda läsesal en av Stockholms mest karaktäristiska och kända byggnader. Det ritades av arkitekten Gunnar Asplund och huvudbyggnaden uppfördes åren 1927-1928.

Nu har länsstyrelsen byggnadsminnesförklarat biblioteket, de kringliggande byggnaderna som kallas basarer och den tillhörande parken.

”Nationellt intresse”

– Det är för de höga kulturhistoriska värdena och för det nationella intresset. Det är en så speciell byggnad att den bör skyddas, inte bara för stockholmarna, utan för hela landet, säger Louise Schlyter, chef för enheten för kulturmiljö på Länsstyrelsen.

Rotundan i stadsbiblioteket. Foto: TT

Vad är det som gör att biblioteket är så kulturhistoriskt intressant?

– Genom Asplunds genomtänkta arkitektur, både inre och yttre arkitektur, och dess funktion. Hur väl det fungerar som bibliotek, och placeringen Det är en väldigt monumental byggnad, men som smälter in. Den ger området karaktär, men är inte för dominerande utan väl avvägd.

Skyddat för framtiden

Enligt länsstyrelsen kommer biblioteket nu skyddas för framtiden och åt kommande generationer. Det får inte göras ingrepp i den fasta inredningen som tillkom före år 1961 och byggnaden får inte rivas, till sitt yttre byggas om eller på annat sätt förändras.

För parkens del innebär det att den inte får bebyggas och skall bevaras och underhållas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.