Johan Nilsson (M) vice ordförande i Foto: TT/Stockholms stad

Stadsdelsnämnden: Ingen har frågat om vår åsikt

Uppdaterad
Publicerad

Johan Skytte väg i Älvsjö blir sommargågata i maj. Men politiker i Älvsjö frågar sig varför man inte har fått tycka till i frågan.

– Meningen med en stadsdelsnämnd är väl att man ska få vara med och påverka, säger Johan Nilsson (M), vice ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd.

Knappt ett par hundra meter väg rör upp känslorna i Älvsjö. När trafiknämnden beslutade om att utreda frågan att göra Johan Skyttes väg i Älvsjö till sommargågata, så gjorde man det utan att informera stadsdelsnämnden, det menar vice ordförande Johan Nilsson (M).

– Jag blir mest irriterad över att ingen har frågat oss. Om vi hade blivit tillfrågade så hade vi försökt att påverka beslutet, säger han.

Otrygg plats kvällstid

Även om det handlar om en kort vägstäcka så menar Johan Nilsson att platsen är dåligt lämpad för att stängas av för trafik under sommaren.

– Det handlar om huvudvägen för att komma till Älvsjö station. Nu kommer bilisterna köra i bussfilen istället. Det kommer bli trafikkaos. Om man ska få folk att åka kollektivt så förutsätter det att man kan hämta och lämna vid pendeltågsstationerna. Det är en otrygg plats med droghandel, där vill inte alla gå ikvällstid, säger Johan Nilsson (M).

Johans Skyttes väg blir sommargågata Foto: SVT

Inte heller Älvsjö stadsdelsnämnds ordförande, Stefan Johansson (S) blev informerad om gatuplanerna. Han fick reda på beslutet genom att själv gå igenom handlingar från trafiknämnden.

– Jag hade kunnat se stora samarbetsvinster om frågan hade gått ut på remiss till stadsdelsnämnden, så vi lokalt förankrade politiker kunnat ge synpunkter i frågan. Både för att anpassa sommargågatan för det lokala näringslivet och medborgarna, säger Stefan Johansson (S).

– Jag hade hellre sett att det satsades på Älvsjö torg, säger Johan Nilsson (M).

Trafikkontoret: Vi tar till oss det

– Det är så klart olyckligt om det finns personer som anser sig inte ha fått information. Vi fattade beslut om att utreda Johan Skyttes väg i december, då fanns en kontakt med stadsdelsförvaltningen. Hur informationsspridningen ser ut mellan förvaltning och nämnd kan jag inte svara på, säger Ola Eriksson, presstalesperson på trafikkontoret.

Efter att stadsdelsnämnden efterfrågat information om Johan Skyttes väg så har nu trafikkontoret kallat till möte den 19 april.

– Finns det ett motstånd, då är det självkart att vi tar till oss det. Men ambitionen är att Johan Skyttes väg ska bli sommargågata, säger Ola Eriksson.

Johan Nilsson (M) hade hellre sett att det satsades på Älvsjö torg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.