Stadsmissionen startar hyresförmedling för ensamkommande

Publicerad

Stadsmissionen i Stockholm och Uppsala startar en hyresförmedling för gymnasieelever med tillfälligt uppehållstillstånd. Förhoppningen är att privatpersoner ska hyra ut outnyttjade rum eller bostäder.
– Det här ska ge ungdomarna en mer normal boendesituation, säger Jonas Wihlstrand på Stockholms stadsmission.

Ungdomar som fått stanna i Sverige enligt den nya gymnasielagen förväntas hitta en bostad på samma villkor som alla andra. Men utan lång tid i bostadskö eller brett kontaktnät är det svårt. Nu startar Stadsmissionen i Stockholm och Uppsala en hyresförmedling där privatpersoner kan hyra ut rum eller bostäder till ensamkommande ungdomar som studerar på gymnasiet eller komvux.

– Ungdomar som har bott hos oss en längre tid saknar nätverket, det här hjälper till att ge en normal boendesituation, säger Jonas Wihlstrand, som är socialchef vid Stockholms stadsmission.

Tryggare än andrahandsmarknaden

Förra året avsatte regeringen 120 miljoner kronor till organisationer som arbetar med att stötta unga hemlösa med psykisk ohälsa. Bland dem finns Röda korset, Rädda Barnen, Svenska kyrkan, Göteborgs Stadsmission, Skåne Stadsmission och Stockholms Stadsmissionen. Det är från dessa pengar som satsningen nu möjliggörs.

Stockholms Stadsmissionen hoppas på att deras hyresförmedling ska vara ett tryggare alternativ än andrahandsmarknanden.

– Vi gör en intervju med hyresgästen och matchar personen med hyresvärden. Vi finns där hela tiden, säger Jonas Wihlstrand.

Vad innebär det ekonomiskt för den som hyr ut sin bostad?

– Marknaden ser olika ut i Stockholm och Uppsala, det är marknadshyror och vi subventionerar ingenting. Det blir en uppgörelse mellan hyresvärd och hyresgäst.

Har någon visat intresse för att hyra ut sin bostad än?

– Ja, idag på första dagen har en extern person ringt in och visat sitt intresse.

Hoppas förmedla 300 bostäder i år

Målet är att förmedla 300 bostäder i Stockholm och Uppsala innan året är slut. Målgruppen gymnasiestuderande med tillfälligt uppehållstillstånd är den första att få ta del av satsningen som så småningom förväntas öppnas upp för fler målgrupper som står utanför bostadsmarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer