Forskare söker svar om stamning

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska Institutet tillsammans med talkliniken på Danderyds sjukhus sätter fokus på stamning.

– Ett förhållandevis enkelt sätt att dölja stamning är att vara tyst, säger logopeden Ineke Samson.

Ella Calais har stammat sedan hon var tre år och lider av dold stamning. Ella pratar välformulerat och det är svårt att förstå att hon stammar.

– Min stamning hörs inte alltid. Det är som ett isberg, det är bara toppen som syns, säger Ella Calais.

Många stammare försöker dölja sin stamning genom att byta ut ord eller undvika vissa situationer. ​Ella har svårt att säga sitt namn och berättar att hon ibland spelar dum för att slippa säga ett ord.

– Det är mycket ångest och tankar. Om det är möjligt får någon kompis presentera mig. Jag kan oroa mig i en vecka innan jag ska gå på en middagsbjudning.

En procent stammar

En procent av den vuxna befolkningen stammar och det är fler män än kvinnor som har talstörningen. När logopeden Ineke Samson frågade föräldrar om deras barn stammade så blev mönstret detsamma, fler pojkar än flickor stammade. Men när hon frågade barnen själva så blev svaret annorlunda.

– Barnen upplevde att de stammade mer än vad föräldrarna gjorde. Framför allt var det fler flickor som uppgav att de stammade, säger Ineke Samson som arbetar som logoped på Danderyd sjukhus.

Hon berättar att stamningen är mer än bara det talfel som hörs och att man kan hitta strategier som döljer stamningen.

– Ett förhållandevis enkelt sätt att dölja stamning är att vara tyst, säger logopeden Ineke Samson.

Fokus på skillnader

​Nu sätter Karolinska Institutet tillsammans med talkliniken på Danderyds sjukhus, fokus på stamning ur ett genusperspektiv.

– Det finns en liten risk att vi inte upptäcker de flickor som stammar och att de inte får den hjälp de behöver. Då blir vården inte jämställd, säger Ineke Samson.

​Samtidigt tittar man på om det finns fler faktorer än bara talet som tyder på stamning. Det kan vara att man inte utbildar sig eller att man slutat att gå på fester för att slippa visa sin stamning, enligt Ineke Samson.

– Det kan vara så att en tjej blir tyst, och det är det här vi hoppas att få svar på.

Talcentret

Stamning uppstår genom att nervsignalen från talcentret är för svag och inte sätter igång talmusklerna. Ineke Samson liknar stamning vid att gå på tunn is.

– Ibland går det bra att prata och ibland funkar det inte alls, säger hon.

Mästare på synonymer

Ella säger att hon är en mästare på synonymer och talet flyter lättare om hon går in i en roll.

– Som nu till exempel, det är inte varje dag jag blir intervjuad.

Hur många ord har du bytt ut under tiden vi pratat?

– Det pågår hela tiden. Jag känner mig som en fluga som alltid har kontroll på allt som händer runtomkring. Alltid beredd att undvika situationer så jag inte ska stamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.